1001 Gecenin Masalı
Binbir Gece Masalları’na göre güzeller güzeli Şehrazat zalim hükümdar Şehriyar’ın elinden her gece bir masal anlatarak kurtulur. Masallar sayesinde kurtulan sadece Şehrazat’ın hayatı değildir, onun gibi yüzlerce kadını da kurtarmıştır. Binbir Gece Masalları’nın esas konusunu oluşturan bu masal, insanların neden hikayeler yazdığını da açıklar.
Bu, hayatta kalmak ve başkalarına yeni hayatlar sunabilmek içindir. Hayatta kalmak, ölümden kurtulmakla mümkün olabildiği gibi daha da önemlisi öldükten sonra yaşayabilmektir. İnsanlar bir hikaye anlatarak Şehrezat gibi ölümden kurtulamayabilirler fakat öldükten sonra yaşamanın en eski yollarından biridir hikayeler anlatmak.
Yazmanın Ölümsüz Dünyası
Yazarların neden yazdıklarını sorgulayan pek çok metin var. Buna verilmiş en meşhur cevaplardan biri Sait Faik Abasıyanık’tan gelmiş; “Yazmasaydım çıldıracaktım” der Haritada Bir Nokta adlı hikayesinde. Bu cümle kendini okuyan bir muhatap bulmuşsa zamanın bir yerinde, bu cümlenin yazarı hakikaten yazdığı için ölmekten kurtulmuş demektir.
Tarihin ilk yazılı hikayesi olan Gılgamış Destanı’nda ölümsüzlüğün peşinden koşan Gılgamış ölümsüzlük otunu bulamadığı için başarısız olmuş gibi görülür. Ama hikayesi binlerce yıldır okunan Gılgamış’ın bu yolla ölümsüz olmadığını kim iddia edebilir? Hikaye deyip geçmeyin. Sözün büyüsü, hem geçmişi hem yaşanılan zamanı hem de geleceği değiştirebilir.