Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Bazen yediklerimizden kaynaklı olarak ağzımızda koku oluşabilir. Soğan, sarmısak, sucuk vb. kokulu ve baharatlı yiyecekler ne yazık ki ağız kokusu denilen istenmeyen durumun ortaya çıkmasına neden olur. Bunun dışında bazı sağlık sorunları ve yetersiz ağız bakımı da ağızda koku oluşmasına neden olur.
Fizyolojik ve patalojik nedenlere bağlı olarak meydana gelen ağız kokusu bazen sosyal ilişkileri engelleyecek hale gelebilir. Bazı insanlar ağız kokusunu kabul ederken bazıları ise ağız kokusunun farkına bile varmazlar.
Ağız kokusunu önlemenin en önemli yolu sorunun kaynağını bulmaktır. Sinüs, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, metabolizma rahatsızlıkları, diyet yapma, aç kalma, oruç tutma, çürük diş, diş eti rahatsızlıkları, protezler… ağızda kötü bir kokunun oluşmasına neden olabilir.
Ağız kokusundan kurtulmak için her şeyden önce diş ve diş eti rahatsızlıkları mutlaka tedavi edilmelidir. Bir hastalıktan dolayı (şeker, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi) meydana gelen ağız kokusunu önlemek için dişler düzenli olarak fırçalanmalı, sakız çiğnenmeli, bol su içmeli, diş ipi kullanılmalı, sigara bırakılmalı, diş fırçalarken dil de fırçalanmalı, gargara yapılmalıdır.