Bağırsakları Rahatlatan 7 Öneri
Metabolizmamızın yakıt deposu olan bağırsaklar, vücudun tüm işleyişini domino eden organlarımızdır. Zaman içerisinde bağırsak çeperlerinde vücuttan atılması zorlaşan bazı toksik maddeler birikir ve bu birikintiler hafif bir kabızlıktan, kolon kanserine kadar birçok hastalığa davetiye çıkarır. İşte size şikâyetleriniz artmadan önce uygulamanızda yarar olan, bağırsakları rahatlatan 7 öneri!
Bağırsak Rahatlatma Yöntemleri
Bağırsak problemleriniz varsa, en başta kabızlık gibi oldukça rahatsız edici ve yaşam kalitenizi düşürücü bir durumla karşı karşıyasınız demektir. Müshil ve müshil benzeri ilaçlar kullanarak geçici çözümler elde edebilirsiniz fakat bu ilaçların da bağırsak florasında tahribata yol açacağını da belirtelim. Lavaj, enema (lavman) gibi tıbbi yöntemler 5-6 günden fazla süren kabızlık sorunları için önerilebilir. Yine de doğal besinler ile sindirime yardımcı olmak en doğrusudur.
- Bol su için!
Sağlıklı bir sindirim sisteminin işleyişi suya bağlıdır. Günde en az 2-3 litre su içmezseniz midenizde sindirim zor olacağı gibi, bağırsaklarda akışkan olmayan sıvı hareketi atık maddeleri atmanıza engel olur ve tıkanmalara neden olur.
- Lifli Gıdalara Yönelin!
Emilimi ve sindirimi güç unlu mamuller ve karbonhidrat alışkanlıklarınızı azaltarak bağırsaklarınızı rahatlatabilirsiniz. Tam tahıllı besinler, kinoa, bulgur, mercimek gibi baklagiller, elma, şeftali gibi meyveler yüksek miktarda lif kaynağıdır.
- Beslenmenizde Probiyotik Besinlere Yer Açın!
Kefir, yoğurt ve turşu en önemli probiyotikler arasındadır. Doğal yararlı bakteri kaynağı olan probiyotikler, mide ve bağırsaklarda toksin oluşumunu önler, sindirme yardımcı olur. Bu besinleri öğünlerinizden eksik etmeyin…
- Et Tüketiminizi Sınırlayın!
Sağlıklı bir metabolizma için tüm besin seçeneklerinden az ve yeteri kadar tüketilmelidir. Her gün kırmızı et, balık, tavuk tüketmek yerine haftada 2-3 gün ile sınırlayabilirseniz sindiriminiz rahatlayacaktır.
- Öğünlerinizde Sebze Mutlaka Bulunsun!
Suda çözünmeyen sebzeler bağırsak mukozasını rahatlatır, yaralı bakterilerin çoğalabilmesi için de uygun zemin hazırlar. Özellikle havuç, pırasa, turp, kuşkonmaz, yer elması gibi sebzeler yüksek lif oranı ile en ideal kaynaklardır.
- Taze ve Günlük Besinler Tüketin!
Besinler ne kadar bayat olursa toksik madde bulundurma potansiyeli de o kadar artar. Vitamin ve mineral değerleri kaybolur, tüketmiş olsanız da artık bir işe yaramayacağı gibi bağırsaklarınızda zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olur.
- Şeker ve Şekerli Mamulleri Azaltın!
Glikoz alımı arttıkça zararlı bakterilerin sayısı da çoğalıyor. Daha fazla karbonhidrat ve tatlı yeme ihtiyacı duyuyorsunuz. Doğal besinlerin pek çoğunda bulunan doğal şeker metabolizmanın ihtiyacını yeterince karşılıyor.