DDoS Saldırısı Nedir?

Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) kısaltması olan DDoS saldırıları; günümüzde bilgi güvenliğinin erişilebilirliğini hedef alan saldırılara verilen isimdir. DDoS saldırıları; eskiden yalnızca tek bir kaynaktan hedefe yapılan saldırılarken, günümüzde ise şiddetinin artması için pek çok farklı kaynaktan tek bir hedefe yapılır hale gelmiştir.

Zamanla etkisini arttıran DDoS saldırısı nedir diye aklınızda soru işaretleri yer alıyor ise daha detaylı bir şekilde DDoS saldırılarını inceleyeceğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Siber Güvenlik Derneği tarafından yapılan resmi açıklamalara göre sistemlerdeki erişilebilirliği engellemek için yapılan saldırılar DDoS olarak tanımlanmaktadır. Kullanıcı sayısı, hat kapasiteleri, anlık istek sayıları gibi detaylar DDoS saldırıları yapılmadan önce tespit edilir veya öngörülür. Böylelikle sistemin kaldıracağı yükün üzerine çıkılır ve saldırı başlatılır.

DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleşiyor?

İşletim sistemlerinde yer alan web sunucuları uygulamasının arka kısmındaki uygulamalar veya sistemin diğer bileşenlerindeki zafiyetler; hackerler tarafından tespit edilir. Böylelikle sistemin karşılayamayacağı şekilde bir istek gönderilir. Sistem bileşenleri ile bu isteği işleyemediği zaman erişilemez hale gelir.

DDoS saldırıları; günümüzde oldukça kolay bir şekilde yapılabilir hale getirilmiştir. DDoS saldırısı yapabilmek için gerekli bir program indirmek ve saldırının yapılacağı hedefin IP adresi bilgisine ulaşmak yeterli olmaktadır.

DDoS saldırılarına maruz kalan büyük kurumlar ise ciddi şekilde maddi zarara uğrayabilmektedirler. Ayrıca itibar kayıpları da kurumların yaşadığı diğer sıkıntılar arasında yer almaktadır. Uluslararası siber savaşlarda da tercih edilen DDoS saldırıları; günümüzde online yayın yapan kişilere de uygulanmaktadır. Özellikle Twitch platformunda oyun yayıncılarının büyük bir çoğunluğu DDoS saldırısına uğramaktadır. Canlı yayın esnasında DDoS saldırısına uğrayan kişilerin yayınları doğrudan kesilmektedir. DDoS saldırılarından kurtulabilmenin maliyeti ise oldukça yüksektir. DDoS saldırılarına önlem olarak en pratik çözüm Cloud sunucuları kullanmak olarak görülmektedir.

 

Etiketler: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 . Tüm Hakları Saklıdır.