Gölgede Çıplak Olduğunuzu Hissettiren Kumaş
İnsan atalarının hayvan derilerini giyerek ısınmaya başladıklarını kimse bilmiyor, ancak 100.000 yıl önce Avrupa’da yaşayan Neandertaller, muhtemelen hayvan kürklerini ısıya uyarlamak için bir yol geliştirdi. Soğuk sorununu günümüzde çözdük, sıra sıcakla mücadelede ve araştırmacılar, NanoPE kumaş gibi ilginç buluşlara imza atıyor.
Yakın Geleceğin Tekstili: NanoPE Kumaş
Stanford Üniversitesi’ndeki Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Dr Yi Cui ve çalışma ekibi, kumaş üzerinde çalıştılar. Sonunda vücut ısısının görünür ışığa izin vermeden uzaklaşmasını sağlayan ve şimdiye kadar icat edilen en havalı kumaşlardan biri haline getiren tekstil ürünü geliştirdiler.
Lityum iyon pillerin üretiminde kullanılan bir malzemeye dayanan kumaş, sadece su buharının ve doğal olarak serbest bırakılan radyasyon cisimlerinin dalga boylarının kaçmasına izin verecek kadar büyük, ancak 50 ila 1000 nm arasında gözeneklere sahip. Gözenekli yapı, havanın hareket etmesine ve terlemenin dışarı çıkmasına izin veriyor. Normal polietilen kumaş, görünen ışığın yalnızca % 20’sini yansıtıyor, nanoporoz polietilen (NanoPE) kumaş ise görünür ışık tayfının % 99’unu yansıtarak opak hale getiriyor.
Gölgede çıplak olduğunuzu hissettiren bu teknoloji harikası kumaşın, günlük hayata geçirilmesi için sabırsızlanıyoruz.