Hamilelikte Çinko Tüketimi
Çinko, yiyeceklerin yapısında doğal olarak bulunan ve mutlaka her gün alınması gereken bir mineraldir. Bebeğini sağlıklı olarak dünyaya getirmek isteyen anne adaylarının da hamilelik döneminde; kırmızı et, tavuk, tahıllar, istiridye, süt ve yumurtada bolca bulunan çinko tüketimi konusuna özen göstermeleri çok önemlidir.
Hamilelikte Çinko Alımı Neden Önemlidir?
Çinkonun insan metabolizması üzerinde çok önemli görevleri bulunur. Vücudu yöneten hormonlar ve enzimlerin üretimi için gerekli olan çinko 200’den fazla enzimin kofaktörü 3000 çeşit proteinin bileşenlerinden biridir. Tüm hücrelerin büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynayan çinko, gebelik için daha da fazla önem arz eder. Demir eksikliğinde yaşandığı gibi, bebeğin sağlıklı gelişebilmesi, her hangi bir sendrom ile karşılaşılmaması ve normal bir doğum yapılabilmesi için çinko kaynaklı besinlerin düzenli tüketilmesi önerilir.
Hamilelikte Ne Kadar Çinko Tüketilmelidir?
Normal bir insanın günlük ortalama 10-15 mg çinko ihtiyacı bulunur. Hamilelik sırasında ise bu ihtiyaç 1,5-2 katına çıkar. Bu nedenle hamilelikte çinko tüketimi 20-25 mg arasında olmalı, özellikle ilk 3 aylık periyotta bu değerlerin altına düşmemesi için sık sık kontrol ettirilmelidir. Yapılan araştırmalar, beslenmelerinde çok az miktarda çinko alan kadınların erken doğum yapma ve prematüre bebek doğurma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Çinko destekleri üzerine yapılan klinik deneyler, fazladan çinko almanın yararını ispatlayacak net sonuçlar da vermedi.
Çinko Tüketimi Eksik Olursa? Hamilelikte çinko yeterince alınmaz ve bebeğin gelişimi tamamlanamaz ise düşük ve erken doğum riski, eksik kilo ile doğması, bağışıklık sisteminin zayıf olması, gelişiminin ağır seyretmesi ilk başlarda görülen sonuçlardır. Ayrıca, genetik bir hastalık olan Acrodermatitis Enteropatica (çinko emilimine bağlı dolaşım bozukluğu), Nöral Tüp Defekti, zekâ ve odaklanma ile ilgili problemler, cilt bozuklukları da görülebilir.