Sağlıklı Bir Hamilelik için Yapılması Gerekenler
Hamilelik döneminde sorun yaşamamak ve sağlıklı bir hamilelik için yapılması gerekenler anne adaylarının yaşam stillerine ve alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Gebelik; kadınların rutin alışkanlıklarını terk etmeleri gerektiği ciddi ve özel bir süreçtir. Kadınlar gebelik dönemi başladığı zaman kontrole gitmeye başlamak yerine gebelik süreci öncesinde de doktora gitmeyi denemelidirler.
Gebeliğin 28. haftasına kadar ise her dört haftada; 1 defa, anne adayları sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek için düzenli olarak doktora giderek muayene olmalıdır. Bu süreç atlatıldıktan sonra ise 36. haftaya kadar iki haftada; 1 ve daha sonra ise her hafta kontrole gidilmesi gereklidir.
Hangi Alışkanlıklardan Uzak Durulmalı?
Gebelik döneminde anne adaylarının kullanması gereken folik asit; bebeğin nöral tüp defekti ile ilgili doğumsal sorunlara kaşrı dayanıklı hale gelmesi açısından son derece önemlidir. Bu sebeple planlı bir gebelik söz konusu olduysa mutlaka folik asit alımına en az 3 ay önceden başlanması gereklidir. Bunun dışında gebelik öğrenildiği andan itibaren folik asit alımına başlanmalıdır.
Gebelik aslında kadınlar için fizyolojik bir süreçtir. Ancak kadınların bu dönemlerinde tüm alışkanlıklarını tekrardan gözden geçirmeleri gerekebilir. Alkol ve sigara gibi alışkanlıkları olan anne adayları bu alışkanlıklarını derhal bırakmalıdır. Sigaranın içildiği ortamlardan uzak durulmalı ve kafein içerikli içeceklerden de kesinlikle uzak durulmalıdır.
Sağlıklı bir gebelik için uyku düzeninin de mutlaka oturtulmuş olması gereklidir. Anne adayları gebelik döneminde uykularını kaliteli olarak almalıdırlar. Ayrıca her gün aynı saatte yatıp, aynı saatlerde kalkmak da gebelik döneminde son derece önemlidir. Bu tür dikkat edilmesi gereken konular dışında; anne adaylarının protein ağırlıklı gıdalar olan tavuk, et, balık, yumurta ve sütü de düzenli bir şekilde tüketmesi tavsiye edilmektedir.