Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Sağlıksız beslenme kadar tehlikeli olabilen bu rahatsızlık tip 1 ve tip 2 olarak iki ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Tip 1 şeker hastalıkları kalıtsak etkilere bağlı olarak ortaya çıkabilirken, tip 2 diyabeti genellikle daha sık görülen ve sağlıksız yaşam ile ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Şeker hastalığının tespit edilebilmesi için açlık kan şekeri düzeyi ölçülmelidir. Kan şekeri düşük olduğu zamanlarda bayılmalar ortaya çıkabilir. Açlık şekeri düzeyi yetişkin ve sağlıklı bir kişide 127 mg/dl’yi geçmez. Şeker hastası olan kişilerde bu değerlerin üzerinde rakamlar ortaya çıkar.
İdrar ve Glikoz Tolerans Testi
Kandaki şeker miktarı fazla olduğu zaman böbrek kanalıyla fazla şeker atılmaya başlanır. İnsanların idrarında her zaman şeker bulunabilir fakat bu şeker oranı neredeyse ölçümü yapılamayacak kadar düşüktür. Şeker hastası olan kişilerin idrarında ise ölçülebilecek oranda şeker değeri bulunur.
Glikoz tolerans testi olarak adlandırılan GTT testinde glikoz yüklemesi yöntemi uygulanır. Hastalardan aç ve tok iken iki ayrı ölçüm alınır ve testler yapılmaya başlanır. Böylelikle şeker hastalığı tespiti oranlara bakılarak koyulabilir.